MATHEMATICS MAGAZINE
Home Math Tests Math Tutors Contact Us

Greatest integer function

By: Ahmad Ghandehari

 

1-1.  means, the greatest integer which is less than or equal to x.

For each x belongs to the set of real numbers, and n belongs to the set of integer numbers, we can write:

(1)       

It means:

a): and

b): .

Examples:

a):

b):

c):

d):

e):

f ):

g):

Example 1:

If,  then find the interval of x variation.

Solution:

1-2. For each n belongs to the set of integer numbers we can write.


 

(2)       

Examples:

a)

b)

c)

 

Problem 1:

If,, then find the interval of x variation.

Solution:

.

Problem 2:

If ,  then find the interval of x variation.

Solution:

 

Problem 3:

Supposing  and  , then find the interval of y variation.

Solution:

.

 

Problem 4:

If ,  , then find the interval of x variation.

Solution:

.

 

Problem 5:

How many integer roots has the equation

Solution:

We know that 0!=1!=1 , so

a)                       

b)                       

 

Problem 6:

Find the amount of area which is restricts to the graph of .

Solution:

We know that and  so

a)

 

b)

 

and  so  square unit.

 

Problem 7:

Prove that

Solution:

Let  and

We want to prove that  

so

Now we have to prove that

a):let,

Therefore

b):let,

There fore

 

Problem 8:

If , then find the interval of x variation.

Solution:

We prove in problem 7;

 ,  so

.

 

Problem 9:

If,, then find the interval of x variation.

Solution:

, therefore,

.

 

Problem 10:

If , then find all xs.

Solution:

Let  and 

            therefore 

 

 

 .

 

Problem 11:

If , then find all xs.

Solution:

let  and

 

   ;          

  ;          

   ;           .

 

Problem 12:

We know that

Now if  then find the interval of x variation.

Solution:

a)      Let , therefore

.

b)      Let  therefore

 so

x belongs to the set of


 

1-3. Greatest integer function properties

 

           

 

 

This  is the graph of  when

 

 

 

 

1-      The domain of  is the set of real numbers.

2-      The range of this function is the set of integer numbers.

3-      In any integer numbers this function does not limit.

4-      If  then this function does not continuous and  does not exists.

5-      If  then this function has limit and is continuous and differentiable and

6-       is increasing function.

 

"Chance favors the prepared mind." - Louis Pasteur